dimarts, 25 de març del 2014

Mmmmm quina oloreta a sopa…

Èxit rotund al Festival de les Sopes del Món 2014. Ple de gom a gom (com el camp quan hi ha partit!). No hi cabia ningú més: nens, pares, avis... veïns, veïnes... d’aquí i d’arreu... un gran dia de germanor, de festa i de sabor!!

La recepta de la coope va triomfar. Una sopa ecològica de carxofa, amb ceba i porro, feta per l’Encarni com a xef d’altura, amb l’ajuda de les gourmets Cecilia, Katy, Karol y Silvia. Una bona organització a la cuina, unes bones hores de cocció i... violà! Sopa acabada i preparada pel gran dia. Val a dir que mai havia fet una sopa fins les 02h de la nit... ;) Menys mal que va quedar per llepar-se els dits!!

Gràcies als participants per venir a donar un cop de mà. Gràcies Cecilia per ajudar a cuinar la sopa, quan també presentaves una de pròpia (feina per partida doble). Gràcies Encarni per les teves mans i la teva saviesa a la cuina, gràcies Miguel i als Mancuso, de l’Escola de Blues, per posar la banda sonora i fer-nos moure l’esquelet. I gràcies a Nou Barris Acull i a la resta d'entitats per l'organització. Fins l’any vinent!!



















dilluns, 24 de març del 2014

Sopa de Quinua y Calabaza, by Cecilia Carrillo

Ingredientes (4 pax)
250 g. de quinoa
2 patatas
1/4 de calabaza (pequeña)
1,5 l. de agua
Achiote (colorante)
1 cebolla y un puerro
Sal, aceite y cilantro






Preparación:
Hacer el sofrito, con el ajo, la cebolla, el puerro todo picado finamente con 3 cucharaditas de aceite.
Lavar la quinua, es decir, la aclararemos unas tres o cuatro veces.
Añadir el sofrito al agua, y la quinua bien lavada, dejar hervir unos 15 min., poner la calabaza picada a dados.
Dejar cocer y poner las patatas a trozos medianos.
Sal y pimienta y cilantro para el toque final del chef.

Curiosidades:
La quinua tiene un sabor neutro y suave, siendo esta característica la que permite preparar tanto platos dulces como salados. Además, es un alimento muy bajo en calorías, apenas contiene azúcares, es bajo en sodio y tiene un alto valor en proteínas. El 37% de las proteínas que posee la quinua está formado por aminoácidos esenciales. 

Crema de alcachofa, by Encarni

Ingredientes (4 pax)
8 alcachofas gruesas
1 cebolla grande
1 puerro
3 l. de agua
1 vaso pequeño de vino Blanco
1 limón
Sal, aceite de oliva y pimienta al gusto






Preparación:
Se extraen y tiran las primeras hojas de las alcachofas. Las hojas que nos quedan hasta llegar al corazón, se sacan y se reservan.
Quitamos las puntas más duras a los corazones, si las tienen, y reservamos.
Rociamos los corazones con un poco de limón para que no se oscurezcan.
El tallo de la alcachofa lo pelamos y junto a las puntas y las hojas que hemos reservado, se ponen a cocer durante media hora.
Trinchamos los corazones, la cebolla y el puerro, añadimos sal, ponemos pimienta, rehogamos y se añade el vino.
Cuando haya evaporado se incorpora el caldo que hervido de tallos hojas y puntas, y cocemos durante 15 min. Se tritura todo y se pasa por el chino.
Se puede acompañar con pan frito, jamón serrano o queso al gusto.

Curiosidades:
Las alcachofas tienen acción diurética, antirreumática, antiartrítica y depurativa de la sangre. Muy recomendadas para las personas que sufren del hígado, insuficiencia renal y hepática, así como en las retenciones y urémicas.

dimarts, 11 de març del 2014

Primera activitat oberta d’Userda 9, aprovada amb nota!

Divendres 7 de març: Cine-Forum “Dones pageses i ecologia”
Hora: 19h
Lloc: cooperativa Userda
Assistents: 40!!!

Tota una sorpresa veure com s’anava omplint el local poc a poc. Era la primera activitat que organitzàvem de forma oberta per a tota la gent del barri, i temíem poca afluència. Temors que van desaparèixer completament al tenir prop de 40 persones assistents a l’acte!! Persones que havien vist el cartell al Casal o a l’Ateneu, i que va decidir acompanyar-nos... Quina il·lusió veure-us i conèixer-vos!

L’acte va començar amb una presentació de la Katy, que va donar pas als documentals "Mujeres campesinas andaluzas. Entre la tradición y la lucha" i "La sabiduría de la tierra. Mujeres baserritarras". Vídeos que van servir per reivindicar el rol de la dona al camp i les diferents estratègies de lluita davant les dificultats i injustícies amb què s’hi troben. Visions de dones de dues regions d’Espanya, andaluses i basques, que bé es poden extrapolar arreu de la península. Cada una, en los sitios donde estamos en el mundo, hacemos pequeñas cosas. Y esas pequeñas cosas, siempre van a ir repercutiendo de alguna manera”. Frase d'un dels documentals que recull molt bé l’esperit de la jornada reivindicativa amb veu de dona. Més avall us deixem els links dels documentals.

Seguidament, la Kesia García de “Les 3 Quarteres”, ens va explicar el projecte d’agroecologia que està duent a terme al Maresme juntament amb dues companyes més. Joves i dones, en un món on l’accés a la terra encara està relacionat amb la figura de l’home. “Quan hi anàvem soles, no ens feien massa cas. No va ser fins que ens va acompanyar un noi, que vam aconseguir tancar el contracte de lloguer de la parcel·la actual”, comenta la Kesia. Ens va explicar amb detall els seus inicis, la feina que avui dia desenvolupen i com, malgrat les dificultats, cada vegada són més les dones que es decideixen per l'agricultura ecològica com a modus vivendi, amb empreneduria, bona preparació... i molta valentia! Gent jove, que al cap i a la fi, ajudarà a garantir el relleu generacional al camp. 

Sentim molt les baixes de la Glòria i la Martina, també protagonistes convidades que sentint-ho molt no van poder venir finalment. De ben segur ens podrem trobar en properes ocasions.

No ens enrotllem més! Les fotos parlen per sí soles ;) Estem molt agraïts a "Les 3 Quarteres" per acceptar la invitació i fer-nos partícips del seu projecte de la manera tan amigable que ho van fer. I moltíssimes gràcies a totes i a tots els que vau venir a compartir aquesta jornada de reivindicació feminista, coneixement i amistat. Fins la propera!










DOCUMENTALS: