Ingredients per a quatre persones:
50g. de fajol
en gra
2L. d'aigua o brou de verdures
350g. de verdura de temporada (2 alls
tendres, 1/2 ceba, 1 branca d'api, 200g. de carbassa, 100g. de cols de
Brussel·les)
Oli
Espècies (coriandre picada, nou moscada)
Sal
Elaboració:
Rentar el Fajol
i posar-lo en remull. Escalfar l'aigua en un cassó fins que arrenqui el bull. Tallar
la vedura en trossos petits i saltejar-la amb oli, per ordre de duresa en una
olla gran. Afegir les espècies i sofregir una mica amb la verdura. Tirar
l'aigua calenta per sobre i afegir el fajol escorregut. Bullir la sopa a foc
lent fins a la seva cocció. Assaonar.
Propietats:
Conté més
antioxidants que altres cereals, disminuint amb això problemes de cor; formació
de coàguls, inflamació i reducció de la pressió sanguínia. Actuant també com a
antioxidant de les nostres defenses.
Té efecte
regulador dels nivells de sucre en sang. En quantitats moderades, per a les
persones que tenen diabetis és molt recomanable.
Pel seu
contingut ric en minerals és essencial per al bon funcionament del nostre
metabolisme; per al desenvolupament, creixement del cos i teixit corporals.
Actua com fibra prebiòtica (alimentant la flora intestinal saludable del nostre
còlon).
Una mica d'història:
Tolera molt
malament els pesticides i altres tòxics que es posen habitualment en els
cultius intensius. Morint, quan està a prop de plantacions que els utilitza.
A Catalunya es
conrea principalment a la Garrotxa i el Pla de l'Estany, afavorida per la
riquesa mineral del sòl volcànic i una pluviometria abundant, així com en
alguns punts del Berguedà i el Bages.
Hem de dir, però,
que costa trobar fajol d'origen català a les botigues i als forns perquè el
fajol que ve del nord d'Europa (a un preu molt més competitiu) sol
desplaçar-lo. Per tant, si ho voleu, podeu interessar-vos per l'origen del
fajol que fan servir en el vostre forn i fer pressió perquè sigui català.
Estareu ajudant els agricultors ecològics que planten aquest tipus de
pseudocereal poc productiu i amb una inversió en mà d'obra darrere bastant
elevada.Per això el preu és més car.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada