dissabte, 26 d’abril del 2014

Berenars saludables i ecològics a Userda 9

Article de David Rios, soci d'Userda 9, pel diari de les Festes de Prosperitat 2014


A la Cooperativa de Consum Ecològic i Responsable de Nou Barris Userda 9, tenim, des de fa temps, ganes de promocionar l’alimentació saludable i ecològica al nostre barri i que millor que fer-ho incidint sobre l’alimentació dels nostres fills i filles.

El berenar és un dels àpats més apreciats pels nens; en molts casos acostuma a ser el primer àpat que fan fora de l’escola i creiem que no se li dóna la importància que es mereix. Ha de representar el 15% aproximadament del total de l’alimentació diària.

Els nens i nenes en edat escolar necessiten d’una quantitat determinada d’energia i nutrients per tal de què les seves funcions biològiques, el seu creixement i les seves activitats puguin desenvolupar-se correctament. En el cas dels nens, el seu organisme encara no té la suficient preparació per mantenir períodes de dejuni prolongats, ja que el seu aparell digestiu està en plena maduració i desenvolupament.

Hem de procurar minimitzar el consum de pastisseria industrial, dolços, sucs de fruita envasats, refrescos i snacks, ja que el que ens aporten són greixos saturats i sucres simples; dos dels productes directament implicats en l’obesitat infantil; una de les xacres produïdes per l’abandonament d’hàbits de consum més saludables i font d’enfermetats cardiovasculars, diabetes; i estan relacionats també amb certs tipus de càncer en èpoques posteriors de la vida.

També volem introduir i promocionar l’alimentació ecològica dins l’alimentació familiar. Recents estudis fets a Catalunya i Espanya demostren que els nens que fan un menjar ecològic no tenen traces de pesticides ni altres tòxics a les analítiques de la seva orina; dades que contrasten amb tot el pot aparèixer a les anàlisis d’un nen que menja alimentació no ecològica; pesticides, metalls pesants, greixos saturats….

La pauta alimentària familiar és el primer exemple per als nostre fills, per això dur una alimentació variada i equilibrada serviria per educar-los en hàbits saludables que puguin mantenir tota la seva vida.

Sovint, els nens i nenes esperen que, a la sortida de classe, estiguin els pares i mares o iaios i iaies amb la peça de pastisseria industrial que no li donaran mai a l’escola. Pels pares, representa la manera fàcil d’omplir-los la panxa sense barallar-se amb ells. Més sovint del què voldríem, ens trobem que molt del treball que es fa a l’escola per introduir una alimentació variada es troba que no té continuïtat a casa. Quantes vegades hem sentit que el meu fill/filla, es menja determinada fruita o verdura a l’escola i a casa no vol ni tastar-la!!.

Des de la Cooperativa USERDA 9 volem ajudar-vos amb idees divertides i saboroses en el proper TALLER DE BERENARS SALUDABLES que farem al nostre local al carrer BADOSA 36, el proper DIVENDRES 30 de MAIG a partir de les 17:30. Després els nens i nenes podran emportar-se una txapa de record que farem allà mateix. Totes les activitats són GRATUÏTES.

Vine amb els teus fills i gaudeix d’una altra forma de berenar!!