dilluns, 27 de gener de 2014

Aprenent de l'horta ecològica. Sortida a Les 3 Quarteres

El passat dissabte 18 de gener, uns quants socis, i uns quants menuts, vam anar de visita a Les 3 Quarteres (http://www.tresquarteres.cat/). El dia es va aixecar tapat i amb previsió de pluja, però afortunadament ens va respectar tota la jornada!! Només arribar, les noies, la Miriam i la Glòria, ens van rebre amb un somriure i una taula preparada de bon menjar pel pica-pica de després. Quin goig i quina gana només de veure’l!! :)

Aviat ens vam posar en marxa per donar la volta a la finca i conèixer el seu projecte. La finca, de 5,5 hectàrees, envoltada de bosc, amb aigua abundant, la comparteixen amb La Nansa, un altre col·lectiu de pagesia jove gestionat per 3 persones. Elles també son 3. Tres dones menudetes, al voltant de la trentena, i sense ajuda de gairebé ningú, a excepció d’alguns voluntaris que quan poden es passen a donar un cop de mà. Elles llauren, sembren, desherben, reguen, cuiden amb amor els fruits de la terra i recullen per distribuir les verdures en les cistelles. Fan de pageses, de repartidores, de comercials, i d’educadores ambientals, ja que a més de tota la feina al camps, obren la seva finca i el seu projecte a escoles i altres grups socials, que volen conèixer l’horta i tenir un contacte més proper amb la terra. Vam quedar admirats i admirades de l’empremta d’aquestes 3 noies i de les seves capacitats. Es nota que la pagesia per elles, no només és una feina, sinó una forma d’entendre la vida.

Durant la visita, es van mostrar molt amables responent al munt de preguntes que els hi llençàvem, mentre la canalla jugava amb el gos, i amb tot allò que trobaven. Ens van comentar la seva adhesió a la Cooperativa Integral Catalana (http://cooperativa.cat/) per poder dur a terme el servei als cistellaires. 

També ens varen explicar com actua la Xarxeta (http://www.pagesosagroecologics.com/) de la qual són membres, i el seu "Sistema Participatiu de Garantia (SPG)", un certificat agroecològic alternatiu al CCPAE, que segons ells és més curós, més participatiu i més transparent.

A hores d’ara Les 3 Quarteres porten 2 anys en aquesta finca del Maresme (2 anys més anteriorment a Gallecs). En aquest temps han hagut de fer front a reformes de condicionament força feixugues i costoses, així com a la compra d’una furgoneta pel repartiment, un petit tractor de gran ajuda per a elles, una bomba d’aigua, entre d’altres. Els començaments sempre són difícils i l’horta ecològica no és gens fàcil. Però poc a poc estant creixent a nivell de cistellaires i esperen poder mecanitzar un xic més la seva feina per poder, per una banda, treballar millor, i per l’altra treballar de la terra a llarg termini.

Un cop finalitzada la visita, varem fer el pica-pica i el dinar de grup en les taules que molt amablement ens van col·locar al seu rebost de cistelles. Vam estar molt a gust, vam aprendre moltíssim de les alegries i les dificultats del treball a l’horta, i fins i tot ens van sorgir idees per a compartir amb la cooperativa... ;)

Miriam, Glòria, gràcies per tot i molta sort!! Restem a la vostra disposició pel que necessiteu. Fins ben aviat!!